Det ensemme menneske der finder sin vej Tine Barfod
Wilhelm Meisters læreår – Goethe, Schiller & dannelsesbegrebet

Kunst- og samtalesalon med Per Øhrgaard, prof. emeritus

Lørdag den 14. november 2020 kl. 14.00 – 16.00

Goethes Wilhelm Meister (der består af Læreår fra 1795-1796 og Vandreår fra 1829) er uendelig berømt, især første del, der har dannet model for den senere genre dannelsesromanen. Wilhelm Meisters læreår er desuden aktuel i en ny dansk oversættelse.

Vi får besøg af Per Øhrgaard, der har skrevet disputats om denne roman allerede tilbage i 1978. Øhrgaards disputats og hans essay om Goethe fra 1999 – der også netop er genudgivet – udgør hjørnestenene i hans livslange beskæftigelse med Goethe samt tysk sprog og åndsliv.

Med udgangspunkt i Goethes roman vil Per Øhrgaard tale om dannelsesbegrebet, som Goethe så det, og parallelisere Goethes forestillinger om dannelse med Schillers tanker om menneskets æstetiske opdragelse. Foredraget bevæger sig også rundt om Goethe i mere bred forstand bl.a. med inddragelse af hans farvelære.

I 2. del vil der være rig mulighed for samtale, spørgsmål og debat om de berørte emner. Moderator: Jane Schwarz

Efter foredraget kan man købe Per Øhrgaards essay Goethe samt hans disputats om Wilhelm Meister – sidstnævnte er dog på tysk. Per Øhrgaard signerer gerne. Man er også velkommen til at tage bøger med, man eventuelt allerede har købt, til signering.

Per Øhrgaard, f. 1944, dansk litteraturforsker, mag.art. i tysk 1969, dr.phil. 1978, professor i germansk filologi ved Københavns Universitet 1980-2003, professor ved Copenhagen Business School fra 2003.

Per Øhrgaard er medlem af Det Danske Akademi fra 2001. Øhrgaard er deuden præsident for Dansk PEN siden 2015.

Da der kun er plads til et begrænset deltagere, anbefales det at tilmelde sig til: Simone Simon simone.simon2@gmail.com. eller tlf. 26554461
Der betales ved indgangen, hvor også eventuelle ledige pladser kan købes

Kunst- og samtalesaloner

Med salonerne knytter vi an til traditionen om at skabe et rum for formidling og livlig samtale om filosofiske betragtninger, den skabende kunst, litteratur og musik. I salonerne tager vi fat på aktuelle begivenheder og temaer, udgivelser og udstillinger, og indbyder til inspirerende samtale med eksperter på området.

Find nysgerrigheden og spørgelysten frem! Der er salon én gang om måneden!

Der kan købes kaffe, te og spiseligt. Dørene åbner kl. 13.30 og lukker kl. 17.00

Kunst- og samtalesalonerne er muliggjort gennem støtte fra Fonden til Fremme af Antroposofisk Kulturel Virksomhed samt Ellen Margrethe og Ebbe Robberts Fond.  

Arrangeret af Arrangementsgruppen.

Del på print
Print