Leopold
Nytårskoncert
Koncert med cellisten Tobias van der Pals, violinist Christina Pryn og pianist Jacob Lidåkra

Lørdag d. 28. januar kl. 15.00
Entré: 80/120/150 kr. efter eget valg

Ønsker du at reservere plads, kan du tilmelde dig her: tilmelding@antroposofiskkulturhus.dk eller telefonisk til Simone Simon på 26554461 Entré betales ved indgangen, hvor eventuelle ledige pladser også kan købes.

Nytårskoncert

I anledning af 100-året for branden af Det første Goetheanum opfører cellisten Tobias van der Pals sammen med sin klavertrio en koncert på Store scene i Goetheanum den 1. januar kl. 9.00 med musik af sin slægtning Leopold van der Pals. Da Tobias bor i Brønshøj, var det oplagt at høre, om ikke trioen også ville spille den samme koncert i huset på Rathsacksvej.

Leopold van der Pals boede i Dornach, da branden brød ud og lagde bygningen i ruiner. Han var flyttet til Dornach med sin kone Marusja og datteren Lea i begyndelsen af 1914. I de følgende år var han med til at udsmykke Det første Goetheanum, der siden 1913 var under opførelse og som i kunstnerisk udtryk og funktion skulle udgøre højskolen for den antroposofiske bevægelse – et gesamtkunstwerk. Samtidig komponerede van der Pals en lang række musikalske værker, bl.a. hans anden cellosonate fra 1922. Cellosonaten er på programmet den 28.1.

Den 31. december udbrød den store brand, som fuldstændig ødelagde Det første Goetheanum. Atmosfæren i Dornach var i de første måneder af 1923 stærkt præget af den katastrofale brand, og det gjaldt naturligvis også Leopold van der Pals. I den stemning begyndte han at arbejde på en ny komposition: en klavertrio op. 55.

I sin dagbog den 31. januar 1923 skriver han: ”Onsdag. Triosatsen er så spændt i stemningen, at den kun kan være kort. Komponerer uden at vide, hvad formen vil være. Prøve om aftenen.”

Ved uropførelsen opførtes også hans cellosonate fra året før. Blandt publikum var Albert Steffen:

15. februar 1923, fra samme dagbog: ”- Steffen fortalte mig i dag om min cellosonate (opus 48), at han havde indtryk af en gral, der var sprukken. Er det muligt at føle finere og udtrykke følelsen mere præcist? Han fortalte mig tidligere om cello-eIegi, at denne musik var rent sjælelig; han undrede sig over, hvordan man kunne udholde en sådan spænding. Ja, det er sandt, hele mit liv er en voldsom spænding, og der er en enorm kløft, der går gennem hele mit liv. Alligevel længes jeg så uendeligt efter indre harmoni.”

Netop disse tre, nævnte værker er på programmet på store scene i Goetheanum den 1. januar og i Antroposofisk Kulturhus KBH lørdag den 28. jan. 2023:

Program for koncerten:

Leopold van der Pals:

Klavertrio op 55

Cellosonate op 48

Elegi for cello og klaver op 27 

Medvirkende:

Christine Pryn, violin
Tobias van der Pals, cello
Jacob Lidåkra, klaver

Del på print
Print